MagAgenda Tag Line

 

Skal løse himmelens hemmeligheter

av Arvid Steen

Det er uendelig mye vi ikke vet om solen og verdensrommet. Leder av Birkeland Centre for Space Science, Nikolai Østgaard, håper at han kan gi deg flere svar de neste årene.

 

Nikolai Østgaard og hans forskere på Birkeland Centre for Space Science (BCSS) i Bergen, er mer opptatt av hva som skjer 100 kilometer over hodet vårt enn de fleste. BCSS er ett av de nye sentrene for fremragende forskning med langsiktig finansiering over 10 år.

Hensikten med forskningssenteret er å finne svar på de store spørsmålene om blant annet hva solen bidrar med i vårt univers, for å si det enkelt.

– Selv om vi har forsket på solen og lyn og torden i flere mannsaldre, er det ennå langt flere spørsmål enn fasiter. De viktigste spørsmålene er:

  • Lenge har vi trodd at polarlys på den nordlige og sørlige halvkule var speilbilder av hver andre. Det er ikke riktig. Det åpner mange nye spørsmål om hvordan polarlysene er koblet til verdensrommet.
  • Partikkellstrømningen som lager polarlys lager også elektriske strømmer som flyter i alle retninger. Vi ønsker å finne ut av kaoset.
  • Disse partiklene har en påvirkning på kjemi og temperatur i vår atmosfære. Men på hvilken måte? Og hvordan kan vi sammen med klimaforskere finne ut av dette?
  • Vi ønsker å vite nøyaktig hva lyn inneholder. Vi vet at gamma- og røntgenstrålingen er stor. Ikke farlig for oss, men vi ønsker å vite mer om hva som skjer i de fire millioner lyn som skjer rett over oss daglig.
  • – Mange spørsmål: Få nøyaktige svar. Men vi er utrolig fascinerte. Solen og verdensrommet er vi avhengig av hver dag, men vi vet ennå for lite, sier Østgaard.

Senteret utvikler også instrumenter som skal til romstasjonen, i ballonger og fly for å måle på gammastråler fra lyn.