MagAgenda Tag Line

Turi Røyne Valle, leder for Spaceavdelingen i NAMMO

Rakettforskernes drømmeplass

av Arvid Steen

NAMMOs rakettmotorer brukes til å sende satellitter ut i rommet. Motorene koster 200 000 kroner og varer i 0,7 sekunder. – Vi bidrar indirekte til at din mobil virker over hele verden, sier Turi Røyne Valle, leder av Spaceavdelingen.

 

Det er ikke mange som vet det, men NAMMO fra Raufoss spiller en viktig rolle når noen av verdens mest avanserte satellitter i milliardkronerklassen sendes ut i verdensrommet, for blant annet å sørge for at du får dekning på mobilen.

55 oppskytinger uten feil

– Det er en fordel at rakettmotorene våre virker. Det gjør seg ikke med motorstopp og satellitthavari på grunn av oss, sier Turi Røyne Valle som er leder for Spaceavdelingen i NAMMO.

– Det er en fordel at rakettmotorene våre virker. Det gjør seg ikke med motorstopp og satellitthavari på grunn av oss, sier Turi Røyne Valle som er leder for Spaceavdelingen i NAMMO.

Les mer om Nammo på deres hjemmesider

Hedret av romfartsorganisasjon

Tidligere i år fikk de også en kvalitetspris av Astrium ( det europeiske selskapet som bygger Ariane 5)) for fremragende teknologi i konkurranse med flere hundre underleverandører fra hele verden.

– Slike ting varmer. Vi leverer noe av det mest avanserte innen motor- og raketteknologi på markedet. «Alle kan gjøre feil» heter det. Men det skal ikke skje hos oss. Våre små rakettmotorer løfter milliardutstyr opp i verdensrommet som millioner av mennesker er avhengig av. Da blir arbeidspresset tøft og kvalitetsnivået i toppklassen. Men vi elsker det, sier rakettsjefen engasjert.

Ligger langt framme i verden

At rakettforskere fra Norge spiller en stor rolle når satellitter årlig skytes opp i atmosfæren, er nærmest en vel bevart hemmelighet, sier Turi. Men hun kan fortelle at NAMMOs forsknings- og produksjonsmiljø leder utviklingen på små rommotorer i verden.

– Vi har holdt på siden tidlig 90-tall med å produsere rakettmotorer for rommet. De er ikke store; drøyt 33 centimeter i diameter, fullstappet av eksplosive kjemikaler som ved rett blanding gir rakettmotorene det løftet som trengs. Ofte slår tanken meg at det er utrolig fascinerende at vi får det til. Samtidig er jeg stolt over at vi på Raufoss har de beste fagfolkene i verden innen rakettmotorer, sier hun.

Verdens raskeste bil

Som et liten kuriosum, nevner rakettsjefen at NAMMO også vurderer å bli med på et prosjekt til noen briter om å lage verdens raskeste bil. Supersoniske Bloodhound SSC skal bli verdens raskeste med en fart på 1600 kilometer i timen.

– Vi planlegger nå å bidra med rakettmotoren. Så får vi se hva rekordforsøket ender opp med, humrer Turi Røyne Valle, leder av Spaceavdelingen til NAMMO fornøyd.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NAMMO AS

  • Er en internasjonal produsent av forsvarsmateriell som holder til i Norge.
  • Nammo er hovedsakelig produsent av ammunisjon, rakettmotorer til missil- og rakettsystemer, og er også stor på demilitarisering av ammunisjon.
  • Selskapet ble stiftet i 1998 og er registrert som aksjeselskap under bransjen «produksjon av våpen og ammunisjon».
  • Selskapet har totalt 2000 ansatte fordelt over flere land, hvorav 700 på Raufoss hvor man også finner hovedkontoret.