MagAgenda Tag Line

Et av prosjektene som KONGSBERG Defence & Aerospace jobber med for øyeblikket, er Copernicus-satellitten Sentinel-3, som her sammenstilles. Satellitten er velegnet for observasjoner av blant annet havnivå og havfarge, og skal brukes til europeisk jordobservasjon.

På oppdagelsesferd i verdensrommet

av Janne G. Sørgulen

På Kongsberg utvikles satellittprodukter som skal sendes i bane rundt solen, Merkur og Mars. Slik bidrar KONGSBERG Defence & Aerospace til mer kunnskap om verdensrommet.

 

I det norske fagmiljøet er det få som sender produktene sine ut i verdensrommet, men de finnes. KONGSBERG Defence & Aerospace er Norges ledende på design, utvikling og kvalifisering av produkter som skal festes på bæreraketter for satellitter, samt mekanismer og elektronikk som styrer og roterer solcellepaneler og antenner på satellittene.

Stig Sælebakke, markedssjef ved Kongsberg Defence & Aerospace

– Vi jobber innenfor et utrolig spennende område med mange utfordringer. Jobben krever at vi hele tiden ligger i forkant av den teknologiske utviklingen for å levere best mulig utstyr til satellitter. Her er det nulltoleranse for feil på produktene, sier markedssjef ved KONGSBERG Defence & Aerospace, Stig Sælebakke (bildet).

Overvåker Europas klima

For øyeblikket holder avdelingen på med tre store pro-sjekter. Ett av prosjektene fikk de etter å ha sikret leveranse til Copernicus-satellittene Sentinel-1 og Sentinel-3, som skal brukes til europeisk jordobservasjon.

– I disse dager er vi i ferd med å avslutte en utstyrspakke som skal brukes til Sentinel-1. Denne skal skytes opp i 2013 og er velegnet for observasjon av havis, isbreer, skip, oljesøl og rasfare, forklarer Sælebakke.

Sentinel-3 har flere instrumenter og er velegnet for observasjon av havnivå, havfarge, sjøtemperatur, sesongvariasjoner og klimaendringer på land. Planen er å skyte opp denne i 2014.

Les mer om hva KONGSBERG Defence & Aerospace jobber med her.

Undersøker Merkur, Mars og sola

KONGSBERG skal også levere satellittutstyr som skal sendes rundt henholdsvis solen, Merkur og Mars. Utstyr som dette blir ifølge markedssjefen testet i inntil et år før de godkjennes for bruk.

– Eksempelvis må vi teste utstyret som skal til Merkur og solen for store temperaturforskjeller, ettersom det på Merkur er 300 grader, som tilsvarer maks temperatur i stekeovnen. Vi må også teste og analysere hvordan produktene reagerer ved kraftige vibrasjoner, hvordan utstyret tåler tidens tann i vakuum og «sjokket» når satellittens forbindelse med bæreraketten fjernes, forklarer han.

Satellitten som skal sendes i bane rundt Mars er en del av prosjektet ExoMARS, der også to fartøy skal lande på planeten i slutten av 2018 for å ta prøver med seg tilbake til jorden.

Kartlegging av stjernehimmelen

KONGSBERG leverer laser og elektronikk for å måle vinkelen mellom to kraftige teleskoper til Gaia, en vitenskapssatellitt som skal lage det mest presise tredimensjonale stjernekartet for Melkeveien noen gang.

– At norsk industri kan lykkes i en krevende bransje som leverer produkter til bæreraketter og avanserte satellitter er et resultat av god støtte og samarbeid med Norsk Romsenter og den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, understreker markedssjefen.

Har levert 150 satellitter

KONGSBERG kjøpte i 2011 selskapet Norspace AS, som i dag er et datterselskap i KONGSBERG Defence & Aerospace AS. Selskapet har 29 års erfaring med utvikling og bygging av elektronisk utstyr og komponenter til bruk i satellitter.

- Kundene er utelukkende i romsegmentet, og er globale og overveiende kommersielle, forteller Sælebakke.

Selskapet har levert over to tonn romkvalifisert elektronikk til over 150 satellitter som går i bane i dag. De har 94 medarbeidere, hvorav 70 prosent er ingeniører.