MagAgenda Tag Line
Foredragsholdere på tilgjengelighetsdagen

Noen av foredragsholderne på Tilgjengelighesdagen torsdag 24 oktober inkluderer Aud Marie Hauge, Andrew Clarke, Frank Fardal, Jonathan Hassel, Agnete Tøien Pedersen og Anita Fjeldås

Gjør internett tilgjengelig for alle

av Arvid Steen

Hvordan kan blinde «lese» nettsider? Hvilke utfordringer møter de eldre på? Tenker vi nok på de som er fargeblinde? Svarene får du på Tilgjengelighetsdagen i Oslo.

 

– Alt for mange nettsider ekskluderer store deler av befolkningen, vi ønsker å ta et bransjeansvar ved å gjennomføre Tilgjengelighetsdagen 2013, sier Ørjan Clausen i Northern Beat.

Universell utforming av nettsider er kanskje kommet litt i skyggen sammenlignet med universell utforming av fysisk teknologi og kommunikasjonsmidler som vei og tog. Clausen ønsker også å tilrettelegge internettet for alle.

Han har satt av en konferansedag til dette. Som en start.

– Tilgjengelighetsdagen arrangeres på Scandic Vulkan i Oslo den 24. oktober. Konferansen blir arrangert av Northern Beat AS - www.northernbeat.no og Epinova AS - www.epinova.no , samt Novanet AS - www.novanet.no. Trioen er søsken i samme konsern, sier Clausen.

Meld deg på Tilgjengelighetsdagen her

Blir stengt ute

– Det finnes ingen grunn til å stenge ute personer med funksjonsnedsettelser fra internett. Tvert imot representerer disse en kjøpesterk gruppe som mange ønsker å nå. Med litt bevissthet og noen enkle grep vil man gjøre nettet tilgjengelig for alle, sier Ørjan Clausen.

Et av innslagene på Tilgjengelighetsdagen er gjennomføring av en brukertest utført av en blind person. Dette vil gi deltakerne innsikt i hvordan det oppleves for en blind person å benytte seg av et typisk norsk nettsted.

– Denne sesjonen vil inspirere og overraske mange, mener Clausen.

Lett å lage

Han understreker at hovedpoenget med Tilgjengelighetsdagen er å vise at det ikke trenger å være vanskelig å lage nettsider som er universell utformet.

– Det er en myte at universell utforming kun handler om å tilrettelegge for blinde og svaksynte. Det finnes en rekke andre grupper som vil få stort utbytte av dette, og ikke minst nettstedets synlighet i søkemotorer. Mange vil nok bli overrasket over hvor lite som skal til.

– Sammen med noen av bransjens fremste profiler, håper vi at mange blir inspirert til å tenke nytt når de skal utvikle nye nettsider, sier Clausen.

Universell utforming for «dummies»

Med ny forskrift på plass skal alle nettsteder, både private og offentlige, være universelt utformet. Dette handler også om å tilrettelegge for alle devicer, altså mobil, nettbrett, tv osv. Sammen med Difi, som er forvalter av forskriften som tredde i kraft 1. juli, har vi utviklet et ressursnettsted om nettopp universell utforming. Målsetningen med nettstedet er å være en vektøyskasse for dem som jobber med utvikling av nettsteder (se uu.difi.no).

- Vi har hatt et særlig fokus på dette i mange år og jobber kontinuerlig med å bidra til et mer inkluderende samfunn. Både Aud Marie Hauge (fra Epinova) og Cecilie Tveter (fra Northern Beat) er å se på scenen på Tilgjengelighetsdagen for å dele sin kunnskap om faget.

Han legger til:

– Vi har begrenset med plasser til konferansen, så jeg oppfordrer alle til å registrere seg i dag, smiler Clausen.

Les mer og meld deg på Tilgjengelighetsdagen her:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tilgjengelighetsdagen 2013

Dato: 24. Oktober
www.tilgjengelighetsdagen.no

Forskriften

Forskrift om universell utforming av IKT-løsninger er knyttet opp mot paragraf 11 i loven. Forskriften stiller konkrete krav som IKT-løsningene må oppfylle.

Loven ble vedtatt i 2008 og trådte i kraft 1. januar 2009. Forskrift om universell utforming av IKT-løsninger ble vedtatt 21. juni 2013 og gjelder fra 1. juli 2013.

Northern Beat AS

Konsulentselskap i Oslo som jobber med strategi, idè, konsept og design på nett. Datterselskap av Nova Consulting Group som også består av selskapene Epinova og Novanet.

www.northernbeat.no, www.epinova.no og www.novanet.no