MagAgenda Tag Line

Sør-Varanger har langt mer å tilby enn reduksjon i studielånet, gunstig skattelette og økt barnetrygd.

Sør-Varanger sprenger grenser

av Hilde Windheim

Midnattssol, nærhet til naturen, et rikt kulturliv og et innovativt næringsliv er bare noen av grunnene til at Sør-Varanger er et sted man gjerne blir lenger enn man i utgangspunktet hadde tenkt.

 

Som landets nordøstligste kommune og den eneste kommunen som grenser mot både Russland og Finland, har Sør-Varanger langt mer å tilby enn reduksjon i studielånet, gunstig skattelette og økt barnetrygd.

Tove Alstadsæter

Varaordfører Tove Alstadsæter er fra Ålesund. Hun forteller at hun kom til Sør-Varanger som studielånstilflytter for 19 år siden. Hun skulle etter planen være der i to år.

– Det er et sted man blir glad i. Menneskene er åpne og inkluderende. Det er en flott og spennende kommune å bo i, og det skjer så mye her at jeg føler jeg bor midt i Norge, sier Alstadsæter.

62 nasjoner sammen

Hele 62 ulike nasjonaliteter finnes blant kommunens innbyggere, og da en tilflyttet familie fikk en liten gutt for noen måneder siden, passerte kommunens innbyggertall 10 000.

– Vi arbeider kontinuerlig med å skape vekst og tilflytting til kommunen. Målet er å passere 12 000 innbyggere innen 2016. Kommunen bruker både sosiale nettsteder og mer tradisjonelle virkemidler for å nå målet, forteller Alstadsæter.

To timer til Oslo

Det går tre direktefly fra Kirkenes til Oslo hver dag, så i løpet av bare to timer kan man enkelt forflytte seg fra lengst nord i landet til hovedstaden.

– Det er ikke så avsides som mange tror. Samtidig har vi nærhet til både by og land. Du kan velge å være alene i fjellet og fiske, eller benytte deg av det rike kultur- og idrettslivet som kommunen har å by på, sier varaordføreren.

Bolyst-prosjektet

Det legges til rette for bolyst, og Næringshagen har kjørt prosjektet Bolyst med støtte fra kommune og kommunal-departement.

– I 2011 fikk vi ny barne- og ungdomsskole, og vi holder nå på å bygge en ny barnehage med seks avdelinger. Denne skal stå klar i høst, forteller Alstadsæter, og fortsetter:

– Vi har også flere næringer som tiltrekker seg folk med høyere utdannelse. Mulighetene er mange for de som ønsker å utvikle seg innen for eksempel helsesektoren, olje- og gassnæringen eller militæret. En del av innflytterne bruker dette som springbrett for videre karriere.

Gode med Ivan-handel

Det som i Sør-Norge kalles Harry-handel, heter i nord Ivan-handel. Det tar kun en halvtime å kjøre til Nikkel i Russland, og etter å ha bodd tre år i kommunen får alle et grenseboerbevis som gjør at man enkelt kan passere grensen og handle i Russland. Mange handler og fyller bensin.

– Vi føler vi har mange goder her oppe som andre kommuner ikke kan konkurrere med, og vi ønsker alle hjertelig velkommen til å dele disse godene, avslutter Alstadsæter.

Les mer om Sør-Varanger her