MagAgenda Tag Line

Skretting er en viktig aktør i oppdrettsnæringen. Her fra fabrikken på Averøy. (Foto: Heine Schjølberg)

Femti år med Skretting-suksess

av Tore Friestad

Skretting er en viktig aktør i oppdrettsnæringen. Kvalitet, innovasjon, bærekraft og matvaresikkerhet har gjort selskapet til verdensleder innen fôr til fiskeoppdrett.

 

I 1963 var Skrettings fiskefôr et eksperiment med fisk i små trekasser. Resultatet var det første pelleterte fôret, produsert etter egen oppskrift.

Erlend Sødal
(foto: Hanne Sirnes)

50 år etter produserer Skretting over 600 000 tonn fôr i Norge årlig. Til sammen produserer Skretting-selskapene årlig over 1,7 millioner tonn høykvalitetsfôr til mer enn 60 fiskeslag og reker.

- Skretting er en verdensledende fiskefôrprodusent og leverer høykvalitetsfôr og service til oppdrettere i fem verdensdeler. Vi er derfor en sentral aktør i oppdrettsnæringen, sier Erlend Sødal, administrerende direktør i Skretting Norge.

Se film om veien fra pellet til matbord.

I front av utviklingen

Torleif Abrahamsen
(foto: Hanne Sirnes)

Torleif Abrahamsen har vært med i Skretting siden starten. Han forteller at forretningsfilosofien er den samme i dag som den var for 50 år siden:

- Vi skal ha tro på det vi gjør, ha tro på produktene og være levende opptatt av kundene. Skretting skal ha et høyt faglig nivå og alltid være opptatt av å levere den ypperste kvalitet, sier Abrahamsen, som i dag er direktør prosjekt/utvikling.

Han påpeker at det har vært en ekstrem utvikling og profesjonalisering i bransjen, og at Skretting alltid har siktet mot å ligge i fremste rekke av innovasjon. En viktig del av det er Skretting Aquaculture Research Centre i Stavanger.

Les mer om Skrettings innovasjonssatsing.

Vil mate verden

Om ikke lenge vil det være ni milliarder mennesker på denne kloden, og det vil by på utfordringer for hvordan man skal skaffe mat til alle. Skretting vil bidra med effektiv og bærekraftig produksjon av sunn sjømat.

- Oppdrettslaks har den laveste fôrfaktoren blant husdyr.  Det gjør at mange ser på oppdrettslaks som svært viktig for verdens kjøttproduksjon i fremtiden, forklarer administrerende direktør Sødal.

Mål om seksdobling

Det er begrenset tilgang på råvarer til oppdrett, så det kreves forskning, innovasjon og ny kunnskap for å kunne utnytte ressursene best mulig. Spesielt om målet om en seksdobling av norsk oppdrett innen 2050 skal oppnås.

- Globale trender, som økt behov for matproduksjon generelt og økt etterspørsel etter sjømat, vil være med å drive fram en kraftig økning i verdiskaping innen marin sektor i Norge, sier Sødal.

En forutsetning da er at næringen klarer å håndtere de miljømessige utfordringene. En annen utfordring er at man klarer å skaffe til veie tilstrekkelig med fôrråvarer.

- Skretting skal uansett fortsette å være en viktig aktør i vår del av næringskjeden, fastslår direktøren.

Les mer på nettsidene til Skretting.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skretting

  • Skretting er til stede i alle de viktigste oppdrettslandene på kloden, og har produksjon i 14 land.
  • Skretting eies av det internasjonale fôrkonsernet Nutreco.
  • I Norge ligger fabrikkene i Stavanger, Averøy og Stokmarknes.