MagAgenda Tag Line

Søndag 9. juni feires Kystens dag over hele Norge. Årets hovedarrangement holdes på båtbyggeriet på Moen ved Risør. (Alle foto: Rune Nylund Larsen)

Fra tåspissko til fiskesnøre

av Bjørnhild Vigerust

Søndag 9. juni feires Kystens dag over hele Norge. Årets hovedarrangør på Moen ved Risør kan by på både gastronomiske, kulturelle og lærerike opplevelser for store og små.

 

Hvert år siden 2005 har Kystens dag blitt markert som en nasjonal festdag langs hele kysten, med den langstrakte og tradisjonsrike kystkulturen i fokus. Tiltaket kom fra Fiskeri og kystdepartement.

Følg Kystens Dag på Facebook, del bilder fra DIN Kystens Dag og vinn flotte premier!

Musikk og kulturhistorie

Båtbyggeriet på Moen

I år er intet unntak, og årets hovedarrangement skal for første gang holdes av Trebåtbyggeriene på Moen ved Risør. Prosjektleder Rune Nylund Larsen lover en festdag med et bredt spenn av aktiviteter.

- Vi har alltid fokusert på at Kystens Dag skal være en dag for hele familien, og det er denne lista vi har lagt oss på som nasjonal arrangør også. Det blir masse musikalske innslag, mulighet for å smake på ulike typer sjømat, regatta, ballett og dukketeater.

- Ikke minst skal kulturhistoriker Torstein Arisholm holde foredrag om marinefartøyet fra Moen, KNM Tista. Alt dette foregår med båtbyggeriet som fantastiske kulisser, forklarer Larsen begeistret.

Se program for årets Kystens dag på Moen.

. Aktiviteter for store og små under Kystens Dag.

- Viktig for vår identitet

Prosjektlederen ser frem til å vise frem ett av Sørlandets viktigste kulturminner.

- Det er en ære å bli tildelt oppgaven, og gleder oss veldig til å vise vår kultur som vi er så stolte av her på båtbyggeriet. 80 prosent av befolkningen bor i umiddelbar nærhet til kysten; kysten er viktig for nasjonens identitet. Derfor er det viktig å vise hva som skjer innen både kystkulturarbeid og kystnæringer, sier Larsen.

Celebert besøk

Det å bli tildelt rollen som hovedarrangør betyr også at det skal deles ut en helt spesiell pris på Moen.

- Vi får besøk av Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, som skal dele ut Fyrtårnprisen. Denne prisen går til en aktør som har gjort en ekstra innsats i markedsføringen av Norge som kyst- og fiskerinasjon.

- Tidligere har Redningsselskapet, Dag Lindebjerg og Forbundet Kysten mottatt den. I fjor ble den tildelt prosjektet Salt fra Lofoten. Vi venter i spenning på hvem årets kandidat blir, sier Larsen.

Les mer om Fyrtårnprisen her.

Dugnadsånd

Det skorter ikke på engasjement rundt Kystens dag. Både i Risør og resten av landet står frivillige, lokalt næringsliv og organisasjoner på for fult både før og under selve dagen.

Totalt er det over 20 arrangører, og bare på Sørlandet er det fire: i Risør, i Grimstad, på Bragdøya utenfor Kristiansand og på sydspissen Lindesnes Fyr.

Se hvor Kystens Dag skal markeres i resten av landet her.

 - Kystens Dag skal være en dag for fest og glede, med fokus på kystkultur – både historisk, men også kystens viktighet for fremtiden. Mange arrangører har fokus på barn og formidling. Vi har med blant annet kystlag, 4H-klubber og museer, som sørger for en rekke flotte opplevelser – fra Lakselv i nord til Lindesnes i sør, forteller Anne Solvang Salvesen i Stiftelsen Lindesnes Fyr, som er koordinator for Kystens Dag.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kystens Dag

  • 9. juni ble flaggene heist for første gang på norske fartøyer i et selvstendig Norge i 1905. Dermed ble dette datoen for Kystens Dag, som også har blitt en flaggdag.
  • Målet med dagen er å sette et positivt fokus på kysten og dens næringer, struktur og produkter: fiskeri- og havbruk, sjøtransport, havner og farleder, sjømat, forskning og forvaltning.
  • Les mer om Kystens dag her.