MagAgenda Tag Line

I hjertet av IFEs bygningsmasse finner man JEEP II, en tungtvannsmoderert reaktor som benyttes i avansert materialforskning. Her vist frem av administrerende direktør, Eva S. Dugstad.

- Viktig forskning gjemmes bort

- Vi har den beste teknologien i sol-industrien, men taper kampen mot lavkostland. At pengene prioriteres over de beste løsningene er frustrerende, sier direktør ved Institutt for energiteknikk (IFE), Eva S. Dugstad.

 

Ifølge direktøren har Instituttet en solid kompetanse innen solenergi, som i fremtiden kommer til å bli en enorm industri. Problemet er at de ikke har nok penger selv, eller har funnet industripartnere som kan støtte prosjektene fullt ut.

- 9 av 10 bedrifter som arbeidet med sol-industri i Norge er nå lagt ned eller flyttet utenlands. Vi mener vi har noen av de beste patentene her, men har ikke penger nok til å sette disse i produksjon. Her ser vi at kineserne vinner markedet fordi de har mer penger på bankkontoen, sier hun.

- Et nytt industrieventyr

Den 20. juni åpnet IFEs og Algetas anlegg for produksjon av det nye kreftlegemiddelet Xofigo på Kjeller. Utgangspunktet var at Algeta-gründerne Roy Larsen og Øyvind Bruland tok kontakt med IFE og spurte om de kunne bistå med å teste ut det radioaktive legemiddelet.

- Takket være Algeta, som har investert mye i samarbeidet med oss og den nye fabrikken, og en investering på 5 milliarder kroner fra tyske Bayer, har dette prosjektet vært mulig å realisere. Vi står fremfor et nytt industrieventyr i Norge, men ikke takket være offentlig støtte, sier IFE-direktør Eva S. Dugstad.

Refser Forskningsmeldingen

Når det gjelder sektoren hun representerer, ble hun ikke videre imponert over Forskningsmeldingen som kom i april. Hun stempler meldingen som «blodfattig», ettersom de mener at industriinstituttene i dag gjør det så bra, og at regjeringens strategi for dem ligger fast. «Hvilken strategi?», spør hun da.

- For vårt vedkommende er mangelen på samarbeidspartnere i næringslivet synonymt med at arbeidet vårt gjemmes bort og ideene kommer ikke i produksjon. Uten tyske Bayers og Algetas satsing, hadde det ikke vært mulig å starte produksjon av kreftlegemiddelet Xofigo, som vil ha hele verden som marked.

Resirkulerer forskningsarbeidet

Mye av arbeidet IFE har gjort tidligere kan overføres og gjenbrukes på andre fagområder, noe Dugstad mener er en av deres største styrker.

- Arbeidet vårt med nukleær prosessteknologi har blitt brukt til prosessteknologi i oljen. Isotophåndtering har gitt grunnlag for nukleærmedisin. Silisiumforskning for sol, har også blitt silisiumforskning for batterier, illustrerer direktøren.

- Må satse i nedgangstider

Direktøren understreker hvor viktig det er å satse på forskning og utvikling helt i startfasen av prosjekter. Forskere må også få muligheten til å fortsette arbeidet, selv i nedgangstider.

- IFE fungerer som en nasjonal kunnskapsbank og samarbeidspartner for næringslivet som de kan gå til for å utvikle nye løsninger. At det finnes miljøer som vårt institutt er viktig, ettersom norske selskaper ofte blir kjøpt opp av utenlandske aktører, som deretter flytter kunnskapen ut av landet, forklarer Dugstad.

Les mer på ife.no