MagAgenda Tag Line

Foto: CMR/FREDJONNY

Spektakulær forskning fra Bergen

av Arvid Steen

Christian Michelsen Research (CMR) i Bergen leverer produkter til verdensrommet, de kaldeste stedene på kloden og de dypeste borehull. Derfor jobber noen av verdens beste forskere hos CMR. – Vi er kjent for spektakulær forskning, sier adm. dir Arvid Nøttvedt.

 

– Det er ikke mange arbeidsplasser i verden hvor du som ansatt får være med å forske på, og produsere utstyr til verdensrommet mandag, mens du senere i uken bidrar med boreteknologi til de dypeste brønnene i verden.

Adm. dir Arvid Nøttvedt. Foto: CMR/FREDJONNY

– Å være leder hos CMR er et privilegium, men det er også utrolig spennende å jobbe med noen av de skarpeste hjernene på kloden, sier administrerende direktør Arvid Nøttvedt.

Forskning som blir produkter

Instituttet som har hovedsete på Fantoft i Bergen, har spesialisert seg på banebrytende forskning innen romfart, energi og miljø. CMR har som visjon å omsette forskning til industriell virksomhet, og har derfor utviklet en prosjektportefølje med fokus på utvikling av prototyper og løsninger som oppdragsgiver kan ta i bruk umiddelbart.

Størstedelen av forskningen er oppdragsbasert.

– Om jeg skulle ramse opp alle de største prosjektene instituttet har stått bak de siste 40 årene, ville man lett fylt opp en murstein av en bok, humrer forskningssjefen.

Flere høydepunkt på CV-en

Men noen milepæler er det lett for Nøttveit å plukke ut. CMRs produkter er stort sett over alt i verden – og i verdensrommet.

– I 2007 utviklet vi verdens første blomsterpotte, med blomst, som ble sendt ut i verdensrommet med romfergen «Endeavour». Vi ville studere hvordan planter vokser og utvikler seg i vektløs tilstand, sier Nøttvedt.

Siden den gang har CMR hatt et godt samarbeid med NASA. Det ikke alle vet er at CRM også var arkitekten bak Norges første rakettutskytinger på Andøya. I dag er romforskning et av hovedområdene til instituttet.

Men også innen offshorenæringen har instituttet satt spor etter seg.

– Vi utviklet verdens første kamera som kan «se» gjennom oljeslam. Kameraet bruker ikke lys, men akustiske bølger. I tillegg har vi levert programvaren som styrer redningssentralene i Norge, sier CMR-sjefen.

Våger der andre stusser

Produktene til CMR finnes ofte på de mest utenkelige, hardføre og mest utilgjengelige steder på kloden.

Nettopp på grunn av oppdagelsestrangen til selskapet, tiltrekker instituttet seg noen av de dyktigste forskerne og ingeniørene i bransjen.

– I alt er vi 200 ansatte. Vi får de flinkeste siden vi elsker utfordringer på de mest utenkelige steder av kloden. Vi har lang erfaring med å tørre der andre stusser, og vi har lyktes med de mest spektakulære forskningsprosjekter som finnes. Hos oss får de ansatte noen av de største utfordringene i forskerverden. Det er vi stolte av. Vi er ledende i vår bransje på den internasjonale forskerarenaen. Fordi vi er nysgjerrige og våger der andre nøler, sier Nøttvedt.