MagAgenda Tag Line

På Liverudfeltet i Røyken står allerede de første passivhusene klar.

Slik blir fremtidens byggesystem

av Tore Friestad

- MjøsElements P-elementer kan være løsningen på byggebransjens største utfordring; å bygge energieffektivt og bra uten at det koster skjorta, påstår Victor Lilleengen, markedskoordinator i MjøsElement.

 

- Vår byggeløsning er moderne, teknologisk nyskapende og fremtidsrettet knyttet til miljø og energisparing, sier Lilleengen.

For å møte nye energikrav og samtidig oppnå en rasjonell byggeprosess, må nye byggemetoder og ny teknologi tas i bruk. MjøsElement AS mener å ha funnet svaret på hvordan man kan bygge energieffektivt, miljøvennlig, økonomisk og med høy bokomfort. De har allerede begynt leveringer til bolig- og hyttemarkedet.

Gründer og daglig leder i MjøsElement Per Knut Mølstad har selv flyttet inn i demoboligen som viser det nye byggesystemets fremste fortrinn.

Les mer på MjøsElements nettside.

- Bedre og billigere bygg

- Vårt mål med P-elementet og byggemetoden er å vise en vei framover mot bedre og billigere bolig- og næringsbygg, forklarer Lilleengen.

Passivelementet, et varmeisolerende bygningselement, består av to finèrplater og en isolerende kjerne av ekspandert polyuretan med støpte utsparinger for enkel sammenkobling.

- Dette er både tids-, kostnads-, material- og energibesparende. Produksjonen er praktisk fordelt mellom fabrikk og byggeplass. Arbeidet på byggeplassen blir også vesentlig rasjonalisert med færre komponenter som passer sammen som legoklosser, fastslår markedskoordinatoren.

Med hytte fra MjøsElement får man et energibesparende bygg med godt inneklima.

Isolert suksess

Kravet om redusert energibruk til bolig- og næringsbygg er fremmet g­jennom EU og sentrale myndigheter. I dag benyttes omtrent 40 prosent av all energi i Europa til oppvarming og kjøling av boliger.

- En vanlig norsk bolig bruker cirka 200 kwh/m²/år. Våre passiv- og lavenergihus skal bruke 15-20 kwh/m²/år. Og hvis man fortsetter å bygge på tradisjonell måte vil det ifølge Tek 15 bety vegger på bortimot 40 centimeter. Vi klarer oss med tykkelse 25 centimeter, og det betyr større nettoflate innvendig, påpeker Lilleengen.

Mange fordeler

- Elementene har meget god isolasjon, er enkle å montere og gir derfor kort byggetid og kan monteres under alle værforhold fordi de ikke suger vann, sier Lilleengen.

P-elementet er i tillegg selvbærende uten stendere og losholt, kan oppta store belastninger, kan brukes både liggende og stående, kan lengdeskjøtes, har tette skjøter som ikke trenger fuging og konstruksjonen trenger ikke vindtettplater eller plastfolie.

Les mer om fordelene ved MjøsElements P-element.

Først hytter, så verden

- Vi er ikke i tvil om at dette er en løsning som store deler av byggeindustrien vil ha benytte seg av fremover. Vi har presentert produktet for Byggmesterforbundet, som er meget begeistret, forteller Lilleengen.

MjøsElement har allerede bygget et demohus, som gründer og daglig leder Per Knut Mølstad selv bor i, og har nå begynt arbeidet mot hyttefelt på Ringsaker Almenning og Liverud-feltet i Røyken, samt på Geilo og i Trysil.

- Hyttene trenger så lite energi at et enkelt solpanel vil kunne dekke hele behovet. Hyttene har også balansert varmegjenvinning, noe som betyr godt inneklima for personer som har allergi og astma.

- Vi har gjort et bevisst valg om å begynne i liten skala, med hytter på innlandet, men vi har allerede merket stor interesse både nasjonalt og internasjonalt, så det er ikke tvil om at vi vil ekspandere satsingen, sier markedskoordinatoren.

Les mer om byggeplanene.

Satser for fremtiden

Nå skal nemlig produksjonshastigheten opp i splitter nye lokaler på Rudshøgda ved Moelv

- Et P-element som er 25 centimeter dypt, 30 centimeter bredt og tre meter langt vil kun ta ett minutt å produsere når våre nye produksjonslokaler er operative første oktober. Det helautomatiserte anlegget vil gå døgnet rundt, og det trengs. Vi er sikre på at dette vil ta av, forteller Lilleengen.

Les Innovasjon Norges artikkel om den nye fabrikken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mjøselement AS

  • MjøsElement AS har utviklet et helt nytt byggesystem for bolig- og næringsbygg.
  • Systemet består av et statisk samvirke mellom tre og polyuretan, og er tids-, kostnads-, material- og energibesparende.