MagAgenda Tag Line

De to kontorbyggene fra 1980-tallet har i dag et energiforbruk på rundt 250 kWh per kvadratmeter årlig. Etter oppgraderingen vil bygningene ha et kalkulert energiforbruk på 20 kWh per kvadratmeter årlig, og i tillegg kunne levere 200 000 kWh årlig gjennom solcellepanelene på taket. Illustrasjon: SNØHETTA/MIR

Først i verden med plusshus-oppgradering

av Bjørnhild Vigerust

Asplan Viak og Powerhouse-samarbeidets rehabilitering av kontorbyggene på Kjørbo til plusshus-standard er en verdensnyhet.

 

I februar i år startet byggherre Entra Eiendom det omfattende arbeidet med å restaurere og bygge om to kontorbygg på stranden på Kjørbo i Sandvika.

Går i bresjen for plusshus

Eivind Thoresen Skarpaas, divisjonsleder på bygg og installasjoner.

Målet er at de skal få plusshus-standard, noe som vil si at de over sin levetid vil produsere mer energi enn de forbruker.

- En slik oppgradering av eksisterende bygg er trolig aldri blitt gjort før i verden. Det byr på utfordringer, men utrolig spennende sådan, sier Eivind Thoresen Skarpaas, divisjonsleder på bygg og installasjoner i Asplan Viak, som bistår som rådgiver på energi/miljø og tekniske fag under oppgraderingen.

Les mer om Asplan Viaks kompetanse her.

Norges største solcelletak

Bak prosjektet står Powerhouse-samarbeidet, bestående av Asplan Viak, Snøhetta arkitekter, Skanska, miljøorganisasjonen ZERO, Hydro og Entra Eiendom.

I starten av neste år skal byggene stå klare, og det er Asplan Viak selv som flytter inn.

- Her vil vi få både lave energikostnader, høy komfort, gode miljøkvaliteter og spennende kontorløsninger. Spesielt VVS, akustikk og solceller er våre babyer her; byggene får blant annet Norges største solcelletak, forteller Skarpaas.

Les mer om prosjektet her.

Godt innemiljø har høy fokus i prosjektet, og alle innvendige arealer skal oppgraderes til moderne kontorlokaler. Illustrasjon: SNØHETTA/MIR

”Walk the talk”

Administrerende direktør Øyvind Mork.

Ved selv å være leietaker tilegner selskapet seg en unik spisskompetanse, og det er helt på sin plass, mener administrerende direktør Øyvind Mork.

- Man regner med at bygg i Norge står for 40 prosent av total energibruk, et tall vi selv er opptatt av å bidra til å få ned. Vi skal ”walk the talk”, rett og slett gjøre det vi råder andre til å gjøre, sier Mork.

- Vår spisskompetanse i dette prosjektet håper vi bidrar til å legge grunnlaget for miljøgrepene som er nødvendig å gjøre i tiden som kommer, legger han til.

Nytt landemerke på Sørlandet

Det å tenke fremtidsrettet og nyskapende er noe Asplan Viak brenner for, og det vises gjennom mange av de andre prosjektene selskapet har bidratt på.

- Aquarama – Kristiansands nye landemerke med moderne folkebad,, treningssenter, Norges beste håndballhall, spa, Sørlandets største hotell samt næringslokaler i ett – er et prakteksempel på vår ekspertise, mener Eivind Skarpaas.

- Her har vi integrert miljøvennlige løsninger, som utnyttelse av sollyset til oppvarming, gjenvinning av varme samt gjenvinning av brukt vann. Aquarama er i dag Norges mest moderne og energieffektive folkebad, forklarer han.

Aquarama har en unik beliggenhet, helt nede på bystranda i Kristiansand. Her kan du bade i bassenget og skue utover havet gjennom store vinduer. Foto: Chris Aadland.

Les mer om Asplan Viaks rolle i Aquarama-prosjektet her, og se flere bilder.

Mer enn TEK

Asplan Viak ønsker å være i forkant av utviklingen og bidra til å skape bygg som både er fremtidsrettede med tanke på energi og miljø, og i tillegg ivaretar brukernes økende krav og forventninger.

- Fremtidens bygg må ivareta mer enn minimumskravene i TEK. Byggene skal være gode å være i, bo i, jobbe i og lære i. De skal rett og slett gi gode opplevelser! Det gir fornøyde brukere/leietakere og god driftsøkonomi, sier Skarpaas.

Skaper for gjestene

I mars i år åpnet praktbygget på stranden i Kristiansand, til både innbyggerne og tilreisendes store begeistring.

- Vi er veldig stolte av å ha vært med å bygge et nytt, flott møtested i byen. Gjennom 40 år har vi prosjektert moderne og populære badeanlegg i Norge.

- Suksessen tror vi har med å gjøre at vi ser på gjestene; brukerne, som de egentlige kundene, og prosjekterer for dem. Slik skaper vi bygg som gir de beste opplevelsene, og da kommer gjestene igjen og igjen, avslutter Skarpaas.

I Asplan Viaks kundemagasin «Kvartalet» kan du lese mer om Aquarama og selskapets kompetanse på badeanlegg.

Besøk Asplan Viaks nettsider.

Følg Asplan Viak på Facebook.